酒店Secrets 一張床單用幾次先洗?

(文章來源:果籽)facebook上有許多「XX Secrets」的群組,外國就有名為「Whisper」的網站,用戶一樣是匿名留言,大爆各行各業不為人知的秘密,真亦假時假亦真。

 

當中有屬於酒店業員工的版面,留言者由櫃枱接待、行李員到清潔工都有。遇上難頂的客人時,佢哋會用舊床單鋪床、又或者扮聽唔到你講嘢。別以為畀多啲錢住靚酒店就可避免,有五星酒店員工就表示,跌落地的蛋糕,如無穿無爛,就若無其事擺番上去碟,反正無人知。駭人之餘,又隱隱覺得好像似曾相識。不過正如一位網友所說,其實酒店工作人員都係人,你對佢好,佢亦會對番你好。咪以為無用,原來房間免費upgrade,都喺睇員工對你的印象分!以下節錄部分員工留言:

1.「有無覺得酒店大堂冷氣好凍?係特登嘅,因為唔想啲無謂人坐咁耐。」

2.「房入面張氈,其實一年先洗一次。」
3.「有時我懶得郁,咪將啲舊床單,摺過當洗咗咁用。」

4.「張匙卡嘟唔到?因為嗰客好乞人憎,我咪喺電腦整到佢無效。」

5.「有客人打電話來book房,我答佢無房,其實係我懶得check。」

6.「如果check-in時個客好nice,我會畀多啲upgrade佢(免費房間升級、餐飲等等)。態度好差的,咁就編你住嗰間房,無景睇。」

(圖片:蘋果圖片庫)
資料來源:Whisper

原文 Link http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/travel/art/20160127/19467721 

撰文: 甄俊宇 

延伸閱讀